İş dünyasının dinamosu beyaz yakalılar, yani bir başka adı ile masa başı çalışanlarının, çalışma saatleri ile aralarının pek de barıştığı söylenemeyen kitledir. Zaman zaman ofise en erken gelen kişi de olabilen bir beyaz yakalı insanını genel anlamda incelediğinizde ve işe geliş ve gidiş saatlerinden oluşan bir liste yaptığınızda küçük dakikalarla da olsa bir gecikmenin söz konusu olabileceği aşikârdır. Bu durum her beyaz yakalı insanının doğası gereği cereyan eder.
İşe zamanında gelme ve çıkış saatlerine uyum sağlama tabiî ki iş disiplini ve dakiklik ile doğru orantılı olarak ilerleyen bir olgudur. Ancak ne kadar disiplinli ve titiz olursa olsun beyaz yakalı insanı bu ritme bazen ayak uyduramaz ve sıkıntı yaşayabilir.
Sabahları Yataktan Kalkmak Bilmemek
Öncelikle sabahları iş geliş saati konusunda durumu inceleyecek olursak bakmamız gereken ilk nokta sabah yataktan kalkış saatidir beyaz yakalı insanının. Sabahları mobil cihazının alarmı çalar, o alarm periyodik aralıklarla ertelemeye tâbi tutulur, tekrar uykunun en tatlı yerine dönülür ve bu kurgu içerisinde bir bakılır ki işe geliş saatinde aksaklıklar olmuş. Bu tabiî ki akşam yatış saatinizle de doğru orantılı bir mevzudur. “Akşam yatmaz, sabah kalkmaz” tayfadan iseniz vay halinize!
Plansızlık
Planlama sadece iş hayatında uygulanan bir olgu değildir. İşe giderken, evden çıkmadan önce yaptığınız her hareket de planlama ister. Kahvaltı süreniz, hazırlanma süreniz, aklınızdaki güne dair notları bir araya getirme süreci… aksiyonları hep planlama dahilinde yapılmalıdır. Yoksa bir bakmışsınız ki, evden çıkana kadar saatler geçmiş ve sonuçta işe geç kalınmış.
Trafik Durumunu Göz Ardı Etmek
Özellikle İstanbul gibi bir metropolde yaşayan beyaz yakalılardansanız trafiği hesaba katmanız altın kuraldır. Aslında İstanbullu çalışan insanın unutmaması gereken olgu “mutlaka evinin işine yakın olması” gerekliliğidir. Siz ne kadar erken yatıp, erken kalkarsanız kalkın, İstanbul’un trafik çilesi yüzünden işe geliş saatlerinizde sıkıntı yaşamanız mümkün. Bu durum aslında hangi şehirde yaşarsanız yaşayın, işe gidiş planınızı tam olarak yapmazsanız karşınıza çıkabilecek bir sıkıntıdır.
Alışkanlık Haline Getirilmiş Geç Kalma Hali
Çalışma disiplini ne kadar yüksek olursa olsun işe geliş sürecinde geç kalmayı alışkanlık haline getirmiş beyaz yakalı insanlarını görmemiz mümkündür. Bu kişi mutlaka her gün 1-2 dakika geç kalıp herkesten sonra işe gelen ve yüzünde yaramaz çocuk tebessümü bulunan kişidir. Tanıdınız o kişiyi değil mi?
İşte beyaz yakalı insanını işe geç bıraktıran nedenlerden bazılarıydı bunlar. Zaman zaman belirli bir ritim tutturulup, bu tip durumlar azaltılsa da, beyaz yakalı insanı bilmelidir ki geç kalmayı önlemenin yolu hareket tarzını değiştirmekten geçer.